عجیب ولی واقعی - 6

موفقیت ، امید ، سرگرمی

...این وبلاگ سعی داره تا با ارئه راهکارهای زیبا شما را به زندگی خوب دعوت کنه ...

 

عجیب ولی واقعی
مردم ایران باستان چه کتاب هایی می خواندند ؟
اجــــــداد شـــاهنامه :
شاید برایتان عجیب باشد ! ولی عامل اصلی و دلیل پیدایش بسیاری از سبک های ادبی و هنری و آثار جاودان فرهنگی همچون شاهنامه به عصر تمدن های پیش از آریایی در فلات ایران باز می گردد ؛ یعنی دوران اسطوره ها و افسانه ها و حکایت های شفاهی که سینه به سینه از قومی به قوم دیگر و از تمدنی به تمدن دیگر منتقل شده تا به دوران مادها و سپس هخامنشیان و ساسانیان رسیده است . در این مطلب نگاهی داریم به مهمترین آثار مکتوب ایران زمین .
قسمت اول :
گوسان ، داستان سرای اشکانی :
سنت داستان سرایی و نقل حکایات قدیمی در دوره اشکانیان توسط گروهی به نام « گوسان » انجام میشد . گوسان ها در واقع ، نوازندگانی بودند که داستان ها ، حکایات ، شرح پیروزی ها و مرثیه ها را در مجالس شادی و سوگواری به همراه موسیقی و شعر خوانی بازگو می کردند . بسیاری از این حکایات از جمله داستان « یادگار زریران » یا داستان « درخت آسوریک » که از کتاب های دوره ساسانی به جای مانده است اما بسیاری اصل آن را مربوط به دوران اشکانی می دانند از جمله همین روایات شفاهی است که بعدها به صورت مکتوب در آمدند .
داستان گویان باستان :
سنت گوسان های اشکانی در دوره ساسانیان به عهده گروهی به نام « خنیاگران » محول شد که علاوه بر داستان گویان و نوازندگان شامل دبیران و پزشکان هم می شدند . از معروف ترین خنیاگران دوره ساسانی باید از « باربد » نوازنده ، خواننده ، موسیقی دان و داستان سرای دوره خسرو پرویز نام برد . خسرو پرویز آن چنان به اسب خود شبدیز علاقه داشت که سوگند خورده بود هر کس خبر مرگ اسب را برایش بیاورد ، جان خود را از دست خواهد داد . باربد با سرودن شعری لطیف واقعه را پیش می برد که خسرو پرویز بی اختیار به زبان می آورد : « گویی شبدیز مرده است » . در شاهنامه ، نقش این خنیاگران را فردوسی به شخصیتی به نام دهقان می دهد ، یعنی داستان سرایی که بازگو کننده حماسه های باستانی است . نقالان و پرده خوان ها و باخشی های ترکمن و عاشیق های آذربایجان و لولیان بازمانده های سنتی همین خنیاگران دوره ساسانی و گوسان های پارتی هستند .
عزیزان خسته نباشید ، تا قسمت بعد ...


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





+نوشته شده در یک شنبه 8 بهمن 1391برچسب:,ساعت18:54توسط اصغر محمودی | |